Takács Mari beszéde "A második aranykor – egy szerelem kihívásai" vetítése előtt

A 14. LIFT megnyitó eseményének záróaktusa a Takács Mária által rendezett romantikus emberi jogi szappanopera, "A második aranykor – egy szerelem kihívásai" premier előtti vetítése volt.
Hogyan vállalhatja fel magát két szerelmes középkorú nő ma egy vidéki kisvárosban? Pláne, ha az egyikük a helyi iskola közkedvelt tanára, a másikuk mély igazságérzettel bíró művészlélek? Míg a helyi közvélemény forr, a könyvtáros a Meseország mindenkiéből tervez felolvasást. 
 
A film trailere itt.
Mozipremier 2023. november 11-én szombaton 19 órakor a Cinema-MOMban:
 
Takács Mari bevezető beszéde a LIFT-en
 
Két éve jött össze Tünde és Judit „A második aranykor” websorozatunk végén, azóta azon töprengtem, hogy folytatni kellene a történetüket, hiszen az épphogy elkezdődött. 
 
Két év alatt sok minden történt az országban. Egyrészt örömteli események, például nemcsak itthon, de külföldön is szárnyra kapott a Meseország mindenkié című mesekönyvünk. Másrészt gyomorforgató eseteket olvashattunk, hallhattunk vagy éppen tapasztaltunk a kormány transz- és homofób propagandájának és jogalkotásának eredményeképpen. 
 
Ebben a fojtogató légkörben nehéz létezni, még nehezebb kitörni. Egyesek elmennek külföldre, mások a visszahúzódást választják, akkor is, ha korábban már coming outoltak. 
Mi az alkotást választottuk, örömteli terápia.
 
Ez a film egy emberi jogi szappanopera. A történetét vagy tizen írtuk, Bak Zsuzsi öntötte végső formába. A Holland Nagykövetség anyagi és a Háttér Jogsegélyszolgálat, azaz ennek vezetője, Polgári Eszter szellemi támogatásával forgattuk le. 
 
Műfaját tekintve szeretem részvételi filmnek nevezni. Úgy használtuk a filmet, mint társadalmi és közösség alapú eszközt az egyéni és csoportos fejlődésünk érdekében. Nemcsak a veszteségeinket, de a lehetőségeinket is beleírtuk, beleszőttük Judit és Tünde, valamint Kai, a könyvtáros történetébe. A részvételi film definíciója szerint képes arra, hogy növelje egy közösség tagjainak a hitét és önbecsülését. Bátorít az önkifejezésre, erősíti a kritikai öntudatot, és eszközt ad a pozitív kommunikációhoz.
 
Ebben a filmben vannak minket támogató hivatásos színészek (a teljesség igénye nélkül a három főszereplő: Bacskó Tünde, Vasvári Emese és Tölgyesy Zoltán), valamint amatőrök a saját közösségünkből. Ezt a filmet profi filmesek és lelkes aktivisták forgatták le a hazai LMBTQ közösség és a többségi társadalom számára. Mi szerettük csinálni, fogadjátok szeretettel ti is.
 
Fotó: Szabó Judit Erzsébet
 
Fotó: Erdélyi Tea
 

altszoveg