Takács Mari Emma Goldman-díjas

Büszkén és örömmel osztjuk meg a hírt, hogy alapító tagunk, Takács Mari megkapta a FLAX Foundation Emma Goldman Snowball Award elismerését 25 éves emberi jogi, feminista tevékenységéért.
A díjat szeptember 8-án vette át a bécsi Institut für die Wissenschaften vom Menschen / Institute for Human Sciences Intézetben. A négy évvel ezelőtt létrehozott díjnak volt már magyar és labriszos díjazottja: Rédai Dorottya, a Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvezető elnöke 2020-ban nyerte el. Marit Takács Judit szociológus jelölte a díjra.
 
Mieke Verloo, az alapítvány egyik kurátora laudációjában kiemelte a hazai LMBTQ- és egyéb civil közösségekről készített videó- és dokumentumfilmjeit, a Verzió Dokumentumfilm Fesztivál szervezésében végzett munkáját, valamint a Labrisz Egyesületben folytatott aktivista tevékenységét (2008 óta szervezi a Gobbi Hilda filmklubot, és részt vesz sok más közösségi és kulturális program szervezésében). Filmjei közül kiemelhető a többszörös díjnyertes Kapd el a ritmust! A sportvilág queer felforgatása (2019), a Meleg férfiak, hideg diktatúrák (2015), valamint az Eltitkolt évek című leszbikus dokumentumfilm (2009). (Egyéb munkáit lásd itt: https://mariatakacs.com)
 
Mari köszönetet mondott a magyar LMBTQ-közösség tagjainak, akikkel 25 éve dolgozik együtt. „Nélkülük, a történeteik nélkül nem lettem volna képes leforgatni a filmjeimet. Ma egy EU-tagországban élve az LMBTQ-emberek a kormány homofób törvényeitől és propagandájától szenvednek. De biztos vagyok benne, hogy mi, akik nem hagytuk el az országot, folytatni fogjuk a harcot az egyenlőségünkért, a jogainkért. Én pedig ennek a díjnak a segítségével folytatni fogom a filmezést, hogy továbbra is megmutassam azt a szégyenteljes politikai megkülönböztetést, azt az igazságtalanságot, ami az LMBTQ-közösséget éri.”
 
Gratulálunk!
 

altszoveg