Tove Skarstein norvég nagykövetasszony beszéde a IX. LIFT Fesztivál megnyitóján

Hölgyeim és Uraim,

örömmel üdvözlöm Önöket a Leszbikus Identitások Fesztiválján. A Bécsi Nyilatkozat és Cselekvési Program deklarálja, hogy „noha figyelembe kell venni az államok különböző történeti, kulturális és vallási hagyományait, minden államnak kötelessége politikai, gazdasági és kulturális rendszerétől függetlenül, hogy védje az emberi jogokat és az alapvető szabadságjogokat”. Továbbá kijelenti, hogy „az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok minden embert alanyi jogon megilletnek”. Mi Norvégiában komolyan vesszük ezt az elvárást. Ezért is támogatja Norvégia 13,5 millió euróval (többek közt a Norvég Civil Alapon keresztül) az olyan projekteket, mint az Önöké, annak érdekében, hogy mindenki egyenlően gyakorolhassa alapvető jogait. Mint Ban Ki-Moon, az ENSZ főtitkára mondta: „Fel kell háborodnunk, amikor embereknek diszkriminációt, támadásokat, sőt akár gyilkosságot kell elszenvedniük pusztán azért, mert melegek, leszbikusok, biszexuálisok vagy transzneműek. Tiltakoznunk kell, amikor valakit letartóztatnak és bebörtönöznek azért, akit szeret, vagy ahogy kinéz. Ez korunk egyik súlyosan elhanyagolt emberi jogi problémája. Helyre kell hoznunk ezeket az igazságtalanságokat.”

 Ezeknek az igazságtalanságoknak a helyrehozása azonban időt és mindennapi odafigyelést igényel. Tiszteletben kell tartanunk nemzetközi kötelezettségeinket, amelyek egyértelműen előírják a tennivalóinkat.

 2011 júniusában, Dél-Afrika vezetése alatt, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elfogadta a 17/19 határozatot – az első olyan ENSZ határozatot, amely a szexuális orientációról és a nemi identitásról mint emberi jogokról beszél. De már korábban, 2006-ban elkészültek a Yogyakarta Alapelvek (Yogyakarta egy város Indonéziában) a nemzetközi emberi jog és a szexuális orientáció és nemi identitás vonatkozásában; ezek lefektetik azokat az elveket, melyek alapján a jelenleg meglévő emberi jogi normák alkalmazhatók a szexuális orientáción vagy nemi identitáson alapuló diszkrimináció ellen. (Magyarul kiadta a Háttér Társaság.) Oda kell figyelnünk ezekre a kötelezettségeinkre, amikor alkalmazottakat veszünk fel, amikor gyerekeket oktatunk, egészségügyi szolgáltatásokat nyújtunk vagy törvényeket hozunk.

 Megtiszteltetés számomra, hogy támogathatom a Leszbikus Identitások Fesztiválját. A sokszínűség ünneplése nem azt jelenti, hogy egy életformát „reklámozunk”, hanem hogy felhívjuk a figyelmet az alapvető emberi jogok tiszteletére. Demokratikus értékeink lényegét jelenti és azt, hogy az emberi jogok mindenkit egyenlően megilletnek, függetlenül szexuális orientációjától és nemi identitásától.

 Ez az Európai Gazdasági Térség és a Norvég Alap egyik fő célja. Szeretném megköszönni Önöknek a bátorságukat és kemény munkájukat, amellyel ezekért a célokért dolgoznak. Bízom benne, hogy nem fogják feladni fontos tevékenységüket. Tudom, hogy nagy nyomás alatt vannak és mindezeket a tevékenységeket önkéntes munkában végzik, de tudniuk kell: Európa önökkel van! Szükség van egy független civiltársadalomra, hogy ellenőrizze a kormányok tevékenységét, és biztosítsa, hogy azok betartsák nemzetközi kötelezettségeiket.

 Tegnap este Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics ezt írta a Twitteren: „Büszkén jelentem be, hogy meleg vagyok… Sok sikert mindenkinek.” Én is sok sikert kívánok Önöknek a munkájukhoz.

2014. november 7.

Fordította Béres-Deák Rita


Adományozás

Programnaptár

altszoveg