Sorozatajánló leszbikus szemmel

Batwoman
A DC univerzum fanjai különösen kedvelhetik ezt a sorozatot, ami a képregényvilág egyik női karakterére, Batwomanre összpontosul Gotham városában. Ugyan a Batwomant játszó színész szerepe változott az első évad után, de a sorozat színvonala inkább csak emelkedett a második évad közben. A második évadban látható főszereplő egy színesbőrű, leszbikus hősnő, akinek jelenléte felhívta a figyelmet a színesbőrű emberek elleni előítéletekre, és a sorozatnak szervesebb részévé vált, hogy segítse az elnyomottabb rétegeket. A másik színesbőrű, leszbikus női főszereplő is nagyobb szerepet kap a második évad folyamán, valamint az egész sorozat alatt több LMBT+ közösségbe tartozó karaktert is láthatunk epizódonként. Szuperhős rajongók számára egy must have. A sorozatot megújították egy harmadik évadra is, jelenleg a második évad részei játszódnak. Itthon az HBO Go-n vagy a SorozatBarát honlapján lehet megtekinteni. 
 
 
The Wilds
A sorozat első évadjának fókuszában egy csapat tinédzser lány áll, akik egy speciális nyári táborba tartó járatuk során lezuhannak, és egy lakatlan szigeten találják magukat. Ritkán lehet manapság olyan fiatalokról szóló sorozatot látni, amely kifejezetten lány karakterek köré összpontosul, ráadásul minden karakter kellően eltérő, és ezt az őket jobban bemutató epizódok remekül mutatják. A főszereplők közül amellett, hogy ketten leszbikusok, a sorozat még abban is kitűnik, hogy különböző származással és kultúrával rendelkező lányokat szerepeltet, így szélesebb körnek nyújt reprezentációt. A sorozat első, tízrészes évadja már megtekinthető az Amazon Prime-on vagy alternatív megoldásként a SorozatBarát honlapján. A második évad forgatását 2021 tavaszán kezdték, tehát az is úton van, valószínűleg jövőre kerül adásba. Nemrég derült ki, hogy a második évadban fiú karaktereket is behoznak a történetbe, véleményem szerint ameddig tartják a színvonalas karakterépítést, csak szélesedhet a nézők számára átadható üzenet ezzel a lépéssel. Mindenképp érdemes megnézni azoknak ezt a sorozatot, akik szeretik a karakterközpontú sorozatokat és a csavarokkal rendelkező történeteket. 
The Bold Type
Ez a sorozat három, húszas éveiben járó barátnő életét követi, akik egy neves női magazinnál dolgoznak együtt. Barátságuk és a karakterek egyéni történetei vannak fókuszban, ahogyan navigálni próbálják sorsukat, mind karrier mind magánéleti szálon. A sorozat érint több érzékeny és fontos témát is szinte minden epizódban, komoly hangsúlyt fektetve a nők igényeire és az őket érintő megpróbáltatásokra. A főszereplő hármas közül az egyik karakter biszexuális és biracial (egyik szülője színesbőrű, míg a másik nem). A sorozat egésze során több romantikus partnerrel is láthatjuk együtt, de a legjelentősebb és legtöbbet feltűnő karakter mellette egy leszbikus nő, aki muszlim származású.  A sorozat idén nyáron jön vissza ötödik és egyben utolsó évadjával. Az első négy évadot a Netflixen vagy a SorozatBarát oldalán lehet megtekinteni.  Aki egy woman empowerment-et hangsúlyozó sorozatot szeretne látni, annak mindenképp ajánlanám.
 
Marvel’s Runaways
Ha már DC, akkor legyen Marvel is. Ez a sorozat Los Angelesben élő tinédzserek körére és a szüleikkel való viszonyukra fókuszál. A tinédzserek egyfajta „talált” (found) családot alkotnak egymással, miután rájönnek, mit művelnek a szüleik, és összefogva próbálnak harcolni ellenük. A tinédzserek közül egyikük leszbikus, míg a másik karakter biszexuális és ázsiai származású. A baráti körben még egy színesbőrű származású fiú és egy latin örökséggel rendelkező lány is szerepel, és ennek következtében természetesen a szülők körében is jelen van a diverzitás. A sorozatnak már vége van, sajnos három évad után nem folytatták, és ugyan a vége ad lehetőséget további történetek elmondására, valamilyen szinten így is elfogadható a befejezés, kicsit olyan édeskeserű. Ennek a kis talált családnak a dinamikája és a karakterek szerethetősége miatt viszont mindenképpen ajánlanám. Hulu-n vagy SorozatBaráton elérhető.
 
Wynonna Earp
Egy természetfeletti western dráma, de komédiából sem szenved hiányt. Ez a kanadai sorozat igen közel áll szívemhez nemcsak a kis közösség miatt, amit kiépített, hanem ahogyan a leszbikus és biszexuális karakter által alkotott párt kezelték az egész széria alatt. Mind a sorozat alkotója, mind az írók és maguk a karaktereket játszó színészek is hatalmas érzékenységgel, gondoskodással és komolysággal kezelték ezt a gyönyörű párt, és egyértelműen elmondható, hogy a fő testvérpáros mellett a sorozat szívét képezik. Persze elengedhetetlen a főszereplő, Wynonna karakterének fontossága is, hiszen ilyen igazi és „tökéletlen” hősnőt nem mindig látunk, de mégis magával ragad minket a jó szíve és a húga iránt érzett mérhetetlen szeretete. Ha a démonok és egyéb furcsa lények, valamint a káosz és zavarodottság nem riaszt el, akkor mindenképp ajánlom, a karakterek és kapcsolataik miatt nagyon megéri. Jelenleg úgy tűnik, hogy a sorozat negyedik évadja egyben az utolsó is volt. Annak ellenére, hogy szívesen elnéztem volna még, úgy gondolom, kielégítő befejezése van minden karakter szempontjából. A SorozatBarát oldalán megtekinthető. 
 
She-Ra and the Princesses of Power
Ez az eredeti Netflix sorozat ugyan egy animáció, de mégis jobb munkát végzett karaktereivel és történetével, mint ahogyan sok élő szereplős sorozatnak sikerül néha. Amellett, hogy egy kellemes és szórakoztató sorozat, a karaktereket kellő komolysággal dolgozták ki, ami komplexszé és érdekessé teszi őket. A barátság és a gyerekkori traumák fontossága erőteljes részét képezi a történetnek, minden karakter komoly fejlődésen megy át az öt évad alatt, amelyet megéri végigkísérni nézőként. A sorozatnál négy főszereplő, valamint két mellékszereplő is leszbikusként van felsorolva, amit a sorozatban ugyan konkrétan nem mondanak ki, de teljesen természetesen kezelik. Még említendő, hogy az egyik karakternek két apukája van, megjelenik néhány részben egy nembináris karakter, és egy rész erejéig egy transz férfi karakter is. Ezek mellett még néhány karakterről meg lehet állapítani, hogy melegként van kódolva, de ahogy említettem is, nem helyeznek erre nagy hangsúlyt, mindenki csak szeret, akit szeret, és küzd a barátaiért. Számomra az egyik legérdekesebb a két főszereplő kapcsolatának változása a sorozaton keresztül. Legjobb barátként kezdik, majd ellenséggé válnak, de mindig is ott van köztük az a szoros kapcsolat, ami életben tartja a reményt, hogy talán a végén egymásra találnak újra. Mind az öt évadot Netflixen lehet megnézni, de SorozatBaráton is megtalálható. 
 
Készítette: Kun Lili 
Felhasznált forrás: https://lezwatchtv.com

Adományozás

Programnaptár

altszoveg