Szeptember 19. Leszbikusok és házikedvenceik
Milyen háziállatok a legnépszerűbbek köreinkben és miért? Hogyan választjuk ki háziállatainkat? Partnerünk és házikedvencünk kapcsolata: avagy kinek hol a helye az érzelmi háromszögben? Mit jelent a felelős állattartás, és hol tart az állatvédelem ma Magyarországon? Szó lesz ezen kívül állat-viselkedés kutatásról, a kutyák személyiségéről, szocializációjuk fontosságáról. Hozd el gondolataidat, állatoddal kapcsolatos legjobb történeteidet és legcukibb fotóidat a szeptemberi Labrisz-estre. A kedvenceket kérjük otthon hagyni!
Vendégeink: Kubinyi Enikő etológus, az EBológia blog szerkesztője, Belényi Bea kutya - és farkaskiképző, valamint Bercsák Nóra fotelos állatvédő, állattartó, a Komáromi Állatvédő Egyesület aktivistája.
 
Október 22. Alternatív családok, alternatív iskolák
Az elmúlt hetek nagy visszhangot kiváltó, Waldorf iskolához kapcsolódó történéseinek kapcsán a Szivárványcsaládokért Alapítvány és a Labrisz Leszbikus Egyesület kerekasztalbeszélgetést szervez meghívott vendégeikkel. 2013 augusztus végén a Kispesti Waldorf Óvoda, Általános iskola és Gimnázium elutasította egy hetedikes fiú felvételét az iskolába. Az elutasítás oka az volt, hogy a fiú édesanyja leszbikus élettársi kapcsolatban él. Az iskola azzal védekezett, hogy „féltették a gyereket az osztályközösség domináns tagjainak esetleges agresszív fellépésétől”, és olyan helyzetek állhattak volna elő, amiket a pedagógus nem tudott volna megfelelően kezelni. Hogyan kezeli, és hogyan próbálja csökkenteni a kisebbséghez tartozó diákok nehézségeit az iskola tantestülete, diákjai? Milyen hátrányokkal kell megküzdenie egy pedagógusnak, egy szülőnek vagy egy diáknak, ha kisebbséghez tartozik?
Vendégeink: Boros Viktória pedagógus, emberi jogi aktivista, Rákár-Szabó Natália szociális szakember, családterapeuta, Waldorf-szülő, Schmidt Orsolya, az érintett fiú anyukája, Vekerdy Tamás pszichológus, író. Moderátor: Kövesi Györgyi
 

November 28. Tizenöt éves a Labrisz egyesület

"Nagyon az elején voltunk valaminek, amiből magunk se tudtuk, mi nőhet ki, csak azt, hogy kell, nagyon, a személyes szükséglet és a társadalmi találkozott. Még néhány kanyar, és 1999. november 9-én a bíróság bejegyezte a Labriszt – hivatalosan is elindultunk. És bár a 15 év alatt kaptunk hideget-meleget, a működésünk létjogosultságát, eddig, senki nem kérdőjelezte meg. Ha másért nem, emiatt is nyilvánvaló, hogy folytatjuk." (Részlet a "Nem láttunk magunk körül leszbikusokat" c. írásból).
Hogyan kezdtük, hogyan folytattuk, és hová tartunk? Mikor indult a Labrisz Leszbikus Egyesület története? Kik az alapítók? Hogyan élnek most? Mi maradt meg, és mi változott az elmúlt 15 év során az egyesület életében és körülötte? Ünnepeljük együtt a Labrisz Egyesület másfél évtizedét! Beszélgessünk együtt az egyesület alapítóival és "oszlopos" tagjaival. Oszd meg te is élményeidet, emlékeidet és igényeidet!

December 19. Télanyó

Hagyományos év végi Labrisz-est ajándékozással, meglepetéssel, Cilin-Télanyóval és Krampusszal. Hozz egy kis ajándékot, és hazavihetsz egy másikat! Ünnepeljük és töltsük együtt az év utolsó Labrisz-estjét. Egy kis kedvcsináló a tavalyi kisfilmmel.

 

Január 23. Labrisz-est + 14 No. 1. Csak szex

A „Labrisz Est +14” egy 2015-ben induló, havonta jelentkező beszélgetés-sorozat. Az első félévben a leszbikus szex egy-egy aspektusát járjuk körül, folytatva a 2014 Pride-os és LIFT-es workshopokat. Az első, bevezető alkalom során a nők közötti „csak szex” kapcsolat élményeiről beszélgetünk. Miért ódzkodunk tőle, miért vágyunk rá? Milyen lehetőségeink vannak az ismerkedésre? Hogyan éltük meg egyéjszakás történeteinket és egyéb szexkapcsolatainkat? A beszélgetés nők és transz emberek számára nyitott. Kezdőket és haladókat egyaránt várunk! A facebook eseményt itt találjátok. A beszélgetést vezeti: Lászlóffy Julianna és Turai Katalin Ráhel

 

Február 20. Labrisz-est + 14 No. 2. Mellkapcsolatok

Hogyan viszonyulunk saját és adott partnerünk melléhez? Mi esik jól, és mi vált ki ellenérzéseket? Hogyan alakult gyermekkorunktól kezdve a női mellekkel való kapcsolatunk? Saját mellünkhöz való viszonyunkra milyen hatást gyakorol a szex, a szoptatás, az öregedés, a mellrák, a társadalmi elvárások és reakciók? Ezeket a kérdéseket járjuk körül a második Labrisz est +14 alkalmon. A bizalmas és biztonságos légkör megteremtése érdekében kérjük, hogy pontosan érkezzetek. Fél 8 után már senkit nem áll módunkban beengedni. A beszélgetés csak nők és transz emberek számára nyitott. Kezdőket és haladókat egyaránt várunk. Az esemény linkjét itt találjátok.

 

Március 20. LMBTQ emberként az egészségügyben

A Háttér Társaság "LMB Egészség Kutatás", valamint a Transvanilla Egyesület "TransCare - A transzembereket az egészségügyben érő diszkrimináció dokumentálása Magyarországon" c. projektjeinek keretén belül felmérés készült az LMBTQ embereket érő hátrányos megkülönböztetésről az egészségügyben. Milyen tapasztalataink vannak az egészségügyben LMBTQ emberként? Fel kell-e vállalnunk szexuális orientációnkat, és/vagy nemi identitásunkat, hogy kikerüljünk egy kínos szituációból vagy megkapjuk a szükséges kezelést? Ér-e minket hátrányos megkülönböztetés? Vannak-e pozitív tapasztalataink? Hogyan lehetne LMBTQ barátabbá tenni az egészségügyi szolgáltatásokat? A márciusi Labrisz-esten ezeket a kérdéseket boncolgatjuk Faix-Prukner Csilla pszichológussal a Háttér Társaság, valamint Viviennel a Transvanilla Transznemű Egyesület képviseletében. 
A kutatás eredményeiről: http://magyarinfo.blog.hu/2015/03/12/a_melegeket_duplan_sujtja_az_amugy_sem_rozsas_egeszsegugyi_rendszer

 

Március 27. Labrisz est + 14 No. 3. A szőrről nem csak szőrmentén

Nőként sokat küzdünk a szőrrel, ugyanakkor a szőr elkerülhetetlen része a testünknek és így a szexualitásunknak is. Hogyan viszonyulunk a magunk szőréhez a testünk egyes részein, és hogyan alakul az erről való gondolkodásunk? Hogyan viszonyulunk más nők, női partnereink szőréhez, és hogyan függ ez össze a kapcsolataink jellegével? Ezeket a kérdéseket járjuk körül a harmadik Labrisz est +14 alkalmon. A bizalmas és biztonságos légkör megteremtése érdekében kérjük, hogy időben érkezzetek. Fél 7 után már senkit nem áll módunkban beengedni. A beszélgetés csak nők és transz emberek számára nyitott. Kezdőket és haladókat egyaránt várunk. A beszélgetést vezeti: Lászlóffy Julianna és Turai Katalin Ráhel.

 

Április 17. Homonormativitás

Az áprilisi Labrisz-esten egy kevéssé ismert szóé a főszerep: a homonormativitásé. Aktivista körökben már ismerős a szó, de a szélesebb közösségünkben sokan még lehet, hogy nem találkoztak vele – eddig. A témával ismerős fogalmak segítségével fogunk barátkozni, mint például a melegházasság, az azonos nemű párok gyermekvállalása vagy akár a felvonulás. Akik homonormativitásról beszélnek, azt kritizálják, hogy a meleg mozgalom és közösség egyre inkább afelé tart, hogy minél inkább hasonuljunk a heteró többségi társadalomhoz és vegyük fel értékesnek vélt szokásait, illetve "vetkőzzük le" az értéktelennek vélteket. Ezeket a kérdéseket vitatjuk meg vendégeinkkel, Timár Eszterrel (adjunktus, CEU Gender Studies tanszék) és Mészáros Györggyel (aktivista, genderkutató, ELTE Neveléstudományi Intézet).

 

Május 15. Leszbikusként negyven felett – leszbikusok, középkorúság, menopauza

Hogyan érezzük magunkat leszbikusként 40 fölött, 50 körül? Hogyan változik a testünk, a szexualitásunk, és hogyan viszonyulunk ezekhez a változásokhoz? Mi történik a testünkben és a lelkünkben, amikor elkezdődik a menopauza, és hogyan változik az életünk, amikor véget ér? Hogyan éljük meg ezt az életszakaszt kapcsolatainkban, munkánkban, társadalmi helyünkben? Van-e életközepi krízis, kapuzárási pánik? Leszbikusként mennyire van hatással ránk az a társadalmi felfogás, miszerint az idősebb nők "értéktelenek" a szépségideálnak megfelelő (fehér, középosztálybeli, éptestű) heteroszexuális fiatal nőkhöz vagy családanyákhoz képest? Jelent-e valamilyen szabadságot ebben az életciklusban a leszbikusságunk?

 

Június 12. Közéleti szereplők előbújtatása

Segíti-e az LMBTQ-emberek láthatóságát, ha egy közéleti szereplőt tudtán kívül "outolnak"? Etikus-e valakit beleegyezése nélkül előbújtatni? Politikai húzás, visszatámadás, nyomásgyakorlás-e egy közéleti szereplő előbújtatása? Megfelelő eszköz-e ez a homofóbia elleni harcban? Magánügy vagy közügy a közéleti szereplő szexuális orientációja és/vagy nemi identitása? A júniusi Labrisz-esten a közelmúlt történései fényében a fenti kérdésekről beszélgetünk. Vendég: Ungár Klára

Adományozás

Támogasd Magyarország első leszbikus szervezetét!

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

Labrisz-könyvek

Levelezőlista

Labrisz hírlevél

Név:  
E-mail cím:  
altszoveg