Programnaptár

Gobbi Hilda filmklub: Mondd el a méheknek

Gobbi Hilda filmklub: Mondd el a méheknek

2019. szeptember 7. szombat, 18:00-22:00

A Gobbi Hilda Filmklub 13. évadjának első, szeptemberi filmje kapcsán a gyűlöletbeszédről, annak társadalmi hatásairól beszélgetünk. Valamint arról, mi mit tehetünk ellene.
 
Mondd el a méheknek (Tell it to the bees)
Brit romantikus filmdráma, 2018. R.: Annabel Jankel, fsz.: Anna Paquin és Hollyday Grainer. 1 óra 48 perc, magyar felirattal
1950 környékén járunk, Lydia a fiával egy kisvárosban él, A férje elhagyta, a bérleti díjat nem tudja fizetni, az életük nem sok jóval kecsegtet. Jane fiatal lányként hagyta el a várost, hogy apja halála után orvosként térjen vissza, és átvegye a praxisát. Jane befogadja Lydiát, és a két nő között szerelem szövődik, amit a vaskalapos város nem néz jó szemmel.
 
A vetítés után Dombos Tamással és Barna Ildikóval beszélgetünk.

Dombos Tamás, a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának munkatársa, az MTA-ELTE Lendület SPECTRA (A gyűlölet-bűncselekmények elleni büntetőjogi küzdelem és a kisebbségvédelem társadalmi feltételei) Kutatócsoportjának tagja.

Barna Ildikó szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Karának habilitált egytemi docense, a Társadalomkutatások Módszertana Tanszék vezetője. Kutatási témái többek között: antiszemitizmus, xenofóbia, gyűlöletbeszéd és gyűlöletcselekmények. Kutatási érdekődése az utóbbi időben fordult az online gyűlöletbeszéd automatizált szövegelemzéssel történő vizsgálata felé, amelyet a Research Center for Computational Social Science kutatócsoport keretében végez (https://rc2s2.eu). Tagja az MTA-ELTE Lendület SPECTRA (Social prerequisites for the effective fight against bias-motivated crimes through criminal law and minority rights protection) Kutatócsoportjának.

 
 
Image may contain: 3 people, people standing

 

tovább »

LIFT Lakoma -- közös főzés

LIFT Lakoma -- közös főzés

2019. szeptember 8. vasárnap, 12:00-14:00

Idén 20 éves a Labrisz, ezért az idei LIFT-et (nov. 8-10. Három Holló, Közkincs Könyvtár) nagyobb szabásúra tervezzük. Főzz és/vagy lakomázz velünk szeptemberi adománygyűjtő főzésünkön a Szimplában!

Idén egy kirgiz madárjósnő és egy kamcsatkai sámánasszony főz fantasztikusakat adományaitokért cserébe!

Ha szeretnétek velünk főzni, ide írjatok: labrisz@labrisz.hu

 

tovább »

Labrisz-est: Csapatépítés másképpen

Labrisz-est: Csapatépítés másképpen

2019. június 21. péntek, 19:00-22:00

Ez a Labrisz-est kicsit más lesz, mint a megszokott beszélgetős estek, de egy vidám és inspiráló programra számíthattok. Az est végére magatokról és a többiekről is új dolgokat fogtok megtudni, és  kideríthetitek, hogy milyen sok erőforrás van bennetek.

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! A program LBTQIA nők számára nyitott. Hozzatok kedvetek szerint innivalót; harapnivalóból csak házi készítésűeket várunk. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 1000 Ft.

 

tovább »

Nyárnyitó kirándulás

Nyárnyitó kirándulás

2019. június 9. vasárnap, 10:00-18:00

Gyertek, tegyünk egy nyár elejei kirándulást június 9-én a Labrisszal! Királyrétről fogunk átsétálni Nógrád várába. Ez egy egy könnyed, 7 km-es túra lesz, minimális szintkülönbséggel. Ezért nem is indulunk korán, a Nyugatiból 10.07-kor Vác-Szobra menő zónázóval fogunk menni Kismarosig, onnan pedig kisvasúttal Királyrétre. Visszafelé Nógrádtól jövünk Vácig egy másik kisvasúttal, onnan pedig vonattal vissza a Nyugatiba.

Találkozó: Nyugati pályaudvar, 9.50-kor a vágány előtt. Hátulról megy a vonat, a Westend bejárathoz közeli vágányok valamelyikéről, ott vehettek jegyet az automatából Kismarosig.

Regisztráció nem szükséges, de megköszönjük, ha jelzitek a részvételi szándékot a redaidori@labrisz.hu email címen, hogy tudjuk, kb. hányan leszünk. Ha van valamilyen speciális igényetek, azt mindenképpen jelezzétek előre.

 

Image result for hiking women

tovább »

Pikk Dáma

Pikk Dáma

2019. május 26. vasárnap, 18:00-22:00

Naptárba:
1. Szavazni napközben – mert állampolgárnői jogaimmal élhetek.
2. Paklit keverni a Pikk Dámán délután 6-tól – mert ez jól esik.
Gyere, tedd meg, amit tenned kell, és utána lazíts velünk!
Most vasárnap a szokott helyen, a szokott időben.
 

tovább »

Labrisz-est a Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapon

Labrisz-est a Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapon

2019. május 17. péntek, 19:00-22:00

A májusi Labrisz-est a Nemzetközi Homofóbia, Transzfóbia és Bifóbia Ellenes Világnapra esik. Ez alkalommal arról fogunk beszélgetni, hogy milyen szinteken találkozunk az életünkben a homo/bi/transzfóbiával, és hogyan hat ez ránk. Hogyan éljük meg nőként a homofóbiát, hogyan találkozik a homo/bi/transzfóbia a nőellenességgel társadalmi szinten és egyéni tapasztalatainkban is? Mi az az internalizált homo/bi/transzfóbia, mi van bennünk, amikor negatívan, ítélkezően vagy előítéletesen nyilatkozunk a kisebbségi csoportról, amihez tartozunk? Hogyan reagálunk, mit tehetünk egyénileg és közösségileg, amikor homo/bi/transzfóbiával szembesülünk?

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! A program LBTQIA nők számára nyitott. Hozzatok kedvetek szerint innivalót; harapnivalóból csak házi készítésűeket várunk. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 1000 Ft.

 

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: Stonewall-lázadás

Gobbi Hilda filmklub: Stonewall-lázadás

2019. május 4. szombat, 18:00-21:00

Amerikai dokumentumfilm, 2010, 80 perc
Rendező: Kate Davis és David Heilbroner

A Gobbi Hilda Filmklub idei évadjának utolsó vetítésén a Stonewall lázadás című filmet vetítjük, és az idei Pride-ról beszélgetünk.

A dokumentumfilm az 1969-es stonewalli lázadás eseményeit eleveníti fel. A modern LMBT-mozgalom kezdetét jelentő esemény résztvevői beszélnek az előzményekről, a lázadás részleteiről, annak jelentőségéről, és megszólal egy rendőr is. Egy New York-i meleg szórakozóhely, a Stonewall Inn bár vendégeit és személyzetét megalázó rendőri razzia napokig tartó erőszakos összecsapáshoz vezetett a városrészben. A "Stonewall lázadást" világszerte a melegek jogegyenlőségéért küzdő mozgalom kezdőpontjának tekintik. Ez volt az első eset a modern történelemben, amikor LMBT polgárok jelentős csoportja szembeszállt a rendőri elnyomással.A stonewalli események emlékére szervezik meg számos országban évről évre a melegfelvonulást. A dokumentumfilm David Carter Stonewall-könyve alapján készült.

A filmklubon 500 Ft ajánlott adományt gyűjtünk, melyet a Labrisz Egyesület működésére, további programjaira fordítunk.

 

 

tovább »

Labrisz-est: A bennünk élő feminin és maszkulin energiák

Labrisz-est: A bennünk élő feminin és maszkulin energiák

2019. április 26. péntek, 19:00-22:00

Az áprilisi Labrisz-esten spirituális szemszögből gondolkodunk magunkról. Mit jelent az, hogy vannak női és férfi energiáink? Milyenek ezek az energiák? Miért női és férfi energiának nevezik ezeket a különböző minőségeket? Hogyan tudjuk megélni ezeket a minőségeket és kapcsolódni hozzájuk? Túl tudunk-e lépni a spirituális nyelvezetben jelenlévő nemi szembeállításon? Tudunk-e másképp tekinteni ezekre az energiákra, mint egymással szembenállókra?
Az estet Hatfaludi Judit vezeti. 
Szeretettel várunk benneteket a Közkincs Könyvtárban! A program LBTQIA nők számára nyitott. Hozzatok kedvetek szerint innivalót; harapnivalóból csak házi készítésűeket várunk. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 1000 Ft.
 

Image result for lesbian spirituality

tovább »

Pikk Dáma játékest

Pikk Dáma játékest

2019. április 14. vasárnap, 18:00-22:00

Lépj be a Pikk Dáma bűvkörébe, várnak a kártyapaklik, a táblajátékok, a kocka el lesz vetve – ha te is akarod. Römi? Demon? Rikiki? Solo? Activity? Nem leszel egyedül, játsszunk együtt!

 

tovább »

Leszbikus flashmob a Költészet Napja előestéjén

Leszbikus flashmob a Költészet Napja előestéjén

2019. április 10. szerda, 21:00-23:45

Április 10-én este csatlakozunk a "posztolj verset az utcára" megmozduláshoz, és leszbikus témájú verseket fogunk "posztolni" este 9-től. Aki jönni szeretne, azt a Labrisz irodához várjuk, és onnan indulva együtt kiragasztgatjuk a városban a beküldött verseket. Ajánlott hozzájárulás a projekthez 500 Ft. Mindenkit szeretettel várunk! ♥
U.i.: Ha tudtok, hozzatok magatokkal üres műanyagflakont a ragasztónak!

Az esemény FB-oldala versekkel és képekkel: https://www.facebook.com/events/426278138123361/

 

tovább »

Adományozás

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

 

Programnaptár

Levelezőlista