Programnaptár

Pikk Dáma

2018. március 11. vasárnap 18:00-22:00

Elmúlt? Megjött? Végre felváltotta a telet a várva várt tavasz? Reméljük, ti is felkészültetek frissen, üdén a márciusi Pikk Dámára a szokott helyen a szokott időpontban. Várunk benneteket a szokásos kártya- és táblás játékokkal, no meg kockapókerezhetünk is, ügyeskedhetünk a Marokkóval, rakosgathatjuk a színes dominókat a Quirkle-lel, tologathatjuk a sorokat a Labirintussal, kereshetjük a kincset és titkosügynökösködhetünk. Gyertek játszani!
Botanika és Kymi

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: Immacolata és Concetta

2018. március 3. szombat 18:00-22:00

Immacolata és Concetta (olasz filmdráma, 1980, 92 p.) Rendezte: Salvatore Piscicelli. Főszereplők: Ida Di Benedetto, Marcella Michelangeli

A Magyarországon először látható 1980-as olasz játékfilm két nápolyi nő szerelmi történetét mutatja be. Immacolata és Concetta szenvedélyes kapcsolatot kezdenek a börtönben, és szabadulásuk után összeköltöznek, dacolva Immacolata férje és a társadalom megvetésével. De a külső fenyegetéseknél végül rombolóbbnak bizonyulnak a belső ellentmondások.

A vetítési utáni beszélgetés vendégei Antonia Burrows feminista aktivista és Barna Imre műfordító.

tovább »

Leszbikus párkapcsolatok 14.

2018. február 16. péntek, 19:00-22:00

A párkapcsolat témája, úgy látszik, kimeríthetetlen, erre a hónapra is találtunk új témát, méghozzá a párkapcsolat és a barátság viszonyát. Sok kérdés merül fel ebben a témában is. Például: Működik-e, ha a barátaink össze akarnak hozni valakivel vagy mi szemeltünk ki valakit egy barátunknak? Elhanyagoljuk-e a barátainkat, amikor összejövünk valakivel? Mi van, ha nem kedveljük a partnerünk barátait, vagy a barátaink nem kedvelik a partnerünket? Elvárható-e egy baráttól, hogy szóljon, ha problémát lát a párkapcsolatunkban? És hallgatunk-e rá? A partnerünk a legjobb barátunk? Lehetünk-e barátok a volt partnerünkkel a szakítás után? És mi történik a közös baráti körrel, ha vége egy kapcsolatnak?

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! Kérjük, most NE hozzatok harapnivalót, csak ha esetleg van kedvetek sütni valamit. Innivalók jöhetnek. Ajánlott adomány: 500 Ft.

tovább »

Eltitkolt évek

2018. február 15. csütörtök, 17:30-20:30

Magyar dokumentumfilm (2009, 90 p.) Rendező: Takács Mária

A vetítés a Bálint Ház által szervezett Totál emberi jogi filmklub része.

Tizenegy magyar nő (45 és 70 év között) beszél arról, milyenek voltak eltitkolt éveik: hogyan fedezték fel identitásukat, hogyan próbálták magukat megnevezni. Aztán minderről hallgatni a családjuk, tágabb környezetük előtt. Társra-találásról, közösségük megtalálásáról, barátságokról. Történetek a rendszerváltáson innen és túl: az 56-os forradalomtól kezdve a megalkuvó 60-as 70-es éveken keresztül, a 80-as évek alternatív kultúráján át a rendszerváltás által lehetővé tett meleg és leszbikus mozgalom megszerveződéséig. Személyes történetek feltárulkozása a szélsőjobboldali eszmék árnyékában.

Sokan azt gondolják, hogy leszbikusok, melegek a rendszerváltás előtt nem léteztek, s az, hogy megjelentek, sőt láthatóvá váltak, valamiféle nyugatról jött divathullám része. A mai magyar társadalom nagy része még mindig nem fogadja el a többségi társadalomtól valamilyen szempontból eltérő csoportokat, szubkultúrákat, egyéneket. Ennek egyik oka az is, hogy nincs valódi ismeretük ezekről a kisebbségi kultúrákról, közösségekről, emberekről. A film egyik vállalása éppen ez: hiteles történeteket bemutatni, leszbikusokat megszólaltatni megélt élményeikről, érzéseikről akkor és most.

A film vetítése után a beszélgetésen vendégeink: Takács Mária a film rendezője, újságíró, Gál Ilona, Kis Márta és Tímár Magdi a film szereplői és Borgos Anna pszichológus, nőtörténész.

tovább »

Pikk Dáma az LMBT Történeti Hónapon

2018. február 11. vasárnap 18:00-22:00

Lépj be a Pikk Dáma bűvkörébe, várnak a kártyapaklik, a táblajátékok, a kocka el lesz vetve – ha te is akarod. Römi? Demon? Rikiki? Solo? Activity? Nem leszel egyedül, játsszunk együtt! A Történeti Hónap alkalmából középkori és reneszánsz, illetve más történelmi témájú játékokkal is ismerkedhetsz!

tovább »

Lányok a páholyból: titkos női körök a felvilágosodás korában

2018. február 8. csütörtök 18:00-20:00

A felvilágosodás a nőkre is új fényt vetett: a szabadgondolkodás, önrendelkezés bizonyos mértékig számukra is elérhetővé vált. Kik voltak az első bátor nők, akik e tiltott gyümölcsök után ki merték nyújtani a kezüket? Színésznők, páholyhölgyek, amazonok és botrányfigurák – Dittera-Balogh Andrea előadása a nők titkos forradalmáról a 18. században.

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: Hangyaboly

2018. február 3. szombat 18:00-22:00

Hangyaboly (magyar játékfilm, 1971, 95 p.) R. Fábri Zoltán. Fsz. Törőcsik Mari, Vass Éva, Pap Éva

A Gobbi Hilda filmklub februári vetítése a 6. LMBT Történeti Hónap programsorozatához kapcsolódik.

2018-ban emlékezünk Kaffka Margit halálának 100. évfordulójára. Ehhez kapcsolódva vetítjük le Kaffka 1917-ben megjelent kisregényének 1971-ben készült filmváltozatát, Fábri Zoltán mára már klasszikus alkotását.

A főnökasszony haldoklik, s a zárda lakói a közelgő választásra készülve két pártra szakadnak. A fiatalabb nővérek, élükön Virginiával, változtatni akarnak az évszázados merev dogmákon, modern iskolát és tudományt, fürdőszobát és szabadabb szellemet szeretnének. Jelöltjük a világi egyetemet is végzett Magdolna nővér. A növendékek is lázonganak a vasfegyelem ellen, ám Magdolna kivonja magát a harcból, mert taszítja Virginia iránta érzett vonzalma, zavarják győzelemre törő eszközei.

Az apácazárdában játszódó film az első olyan magyar játékfilm, amelyben bár érintőlegesen, de megjelenik a leszbikusság témája. A vetítés után Papp Évával, a film egyik szereplőjével és Demeter Évával beszélgetünk.

A vetítésen ajánlott adományt, 500Ft-ot gyűjtünk, melyet az egyesület tevékenységeire fordítunk.

tovább »

A 6. LMBT Történeti Hónap megnyitója

2018. február 2. péntek 18:00-20:00

18:00-18:30: Megnyitó

Kertbeny Károly bibliográfus, fordító, a világ egyik első melegjogi aktivistája 150 évvel ezelőtt, 1868-ban alkotta meg a „homoszexuális” szót, s egy évvel később két pamfletet is közzétett, amelyben a homoszexualitás büntetőjogi üldözése ellen érvelt. Az évforduló kapcsán az LMBT Történeti Hónapot Takács Judit szociológus, az MTA TK Szociológiai Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, Kertbeny egyik nemzetközi szinten ismert kutatója nyitja meg.

18:30-19:30: MÁSkor – MÁSként – MÁSképp

Bácskai Juli Pszichoszínháza bemutatja MÁSkor – MÁSként – MÁSképp című előadását a Háttér Társaság szervezésében, az LMBT Történeti Hónap keretében. Író-pszichológus-szakértő: Bácskai Juli. Főszerepben: Chován Gábor, Fritz Attila. Közbehegedül: Bóna János.

19:30-20:00: 150 éve megnevezve: Kertbeny Károly, az első magyar melegjogi aktivista – kiállításmegnyitó

Ki volt Kertbeny Károly Mária? Osztrák, magyar, vagy mindkettő? Bibliográfus, műfordító, a magyar kultúra népszerűsítője vagy egy Európát beutazó kalandor? Mikor használta először az általa megalkotott „homoszexuális” kifejezést? Mi a melegjogi munkájának jelentősége? Mindezeket bemutatja a Háttér Archívum vándorkiállítása.

 

tovább »

Leszbikus párkapcsolatok 13.

2018. január 19. péntek 19-22h

A párkapcsolat-sorozat utolsó-előtti témája a párkapcsolat hiánya. Milyen leszbikusként egyedül lenni Budapesten? Milyen vidéken? Mivel töltjük a szabadidőnket, ha szinglik vagyunk? Meddig jó egyedül lenni két párkapcsolat között? Meddig tart kiheverni az előző kapcsolatot, és mikor érezzük úgy, hogy újra ismerkedni szeretnénk? Meddig őrizgetjük az exeinktől kapott tárgyakat? Hogyan töltünk szingliként időt azokkal a barátainkkal, akik éppen boldog párkapcsolatban vannak? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ együtt, saját tapasztalatok megosztásával, „szakértők” nélkül.

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban. Hozzatok kedvetek szerint inni- és harapnivalót. Ajánlott adomány: 500 Ft.

tovább »

Pikk Dáma

2018. január 14. vasárnap 18:00-22:00

Tél van vagy nincs – az nem kérdés, hogy januárban is itt a Pikk Dáma! Gyertek játszani 2018. január 14-én a Why Not Bistróba (Bp. V. Belgrád rakpart 18.). Hozzatok új játékokat és játszótársakat is! Szeretettel várunk benneteket ezen az LBT nők számára tartandó programunkon.

tovább »

Adományozás

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

 

Programnaptár

Levelezőlista

altszoveg