Programnaptár

Vonulj a Labrisszal a Pride-on!

Vonulj a Labrisszal a Pride-on!

2018. július 7. szombat, 14:00-17:00

Gyere és vonulj velünk a 23. Budapest Pride-on! Keresd a Labrisz-zászlót, és csatlakozz hozzánk!

tovább »

Labrisz Piknik

Labrisz Piknik

2018. július 8. vasárnap, 14:00-19:00

Folytatjuk a hagyományt, a Pride-hónap zárásaként, a felvonulás és buli utáni napon elterülünk lazulni a réten egy termetes fa árnyékába. Hozzatok jókedvet, vidámságot, enni-inni finomságot, pokrócot, játékot, labdát, kutyát, díszítésnek szivárványos cuccokat, zászlót! Beszélgessünk, játsszunk, lazuljunk együtt!

Helyszín: Margitsziget (volt Holdudvar utáni első nagy rét)

tovább »

Labrisz-est: Kinek könnyebb? A leszbikus nők és meleg férfiak helyzete a heteronormatív világban

Labrisz-est: Kinek könnyebb? A leszbikus nők és meleg férfiak helyzete a heteronormatív világban

2018. június 15. péntek, 19:00-22:00

Gyakran elhangzik heteró és meleg körökben egyaránt, hogy a leszbikusoknak könnyebb felvállalni magukat, mint a meleg férfiaknak. Igaz-e ez? Ha igen, mi lehet ennek az oka, illetve mit fedhet el ez a vélekedés? Melyek azok a területek a nem-heteró életünkben, ahol előny, és melyek azok, ahol hátrány lehet, hogy nők vagyunk egy szexista és heteronormatív kapitalista világban? Milyen egyéb társadalmi tényezők befolyásolják azt, hogy könnyebb vagy nehezebb leszbikus nőként, mint meleg férfiként élni? Erről beszélgetünk a júniusi Labrisz-esten, ami a Budapest Pride Hónap keretében kerül megrendezésre. Ez alkalommal az est nem csak nők számára nyitott.
Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! Hozzatok kedvetek szerint inni- és harapnivalót.

 

tovább »

„Ata meséi”: fotókiállítás látogatás

„Ata meséi”: fotókiállítás látogatás

2018. május 26. szombat, 11:00-13:00

Nézzük meg együtt Ata Kandó kiállítását a Deák 17 Galériában!
Találkozó 11 órakor a ház előtt. (Az elkésők jöjjenek fel utánunk a galériába.)
Tárlatvezető: Szabó Judit közgazdász, fotográfus.
Akik még nem voltak velünk kiállításon, szeretnénk, ha előre jelentkeznének a szabo.judit33@gmail.com e-mailen, de ez nem feltétlenül szükséges, a csoport nagyságának most nincs korlátja.

Ata Kandó (1913–2017) Görög Etelka néven született Budapesten. Az 1940-es évek második felében Nyugatra emigrált. Párizsban, majd Hollandiában élt, fotolaboránsként és fotóművészként. Első férje Kandó Gyula festőművész, második férje Ed Van der Elksen holland fotós. Mindkettőtől elvált. Három gyermeket hozott a világra, felnövekedésükig velük élt. Már az 1950-as években fotókönyvekben gondolkozott. A kiállításon valamennyi fotókönyvének témájából vannak képek (az 1956-os menekültekről „Isten veled édes hazám!”, a perui és venezuelai indiánokról „A hold véréből” és a gyermekeivel megrendezett fotókból két könyv: „Álom az erdőben” és „Kalypso és Nusiká”). A nagy szakértelemmel megrendezett, filmre fotózott fekete-fehér anyagokat bemutató kiállításon egy félórás videóinterjú is meghallgatható Ata Kandóval.

tovább »

Labrisz-est: Nők és férfiak 1.

Labrisz-est: Nők és férfiak 1.

2018. május 18. péntek, 19:00-22:00

Májustól új beszélgetés-sorozatot indítunk a Labrisz-esteken. A téma: nők és férfiak. Sokféle szemszögből közelítünk majd, sokféle témát veszünk elő, lesznek elméletibb alkalmak, az eddigiekhez hasonló csoportos beszélgetések és gyakorlatiasabb estek is. A témák közül néhány: nőiesség és férfiasság a leszbikusságban; a bennünk élő férfi és női energiák; az életünkben jelenlévő férfiakhoz és nőkhöz (családtagok, barátok, kollégák, főnökök stb.) való viszonyulásunk; a férfidominancia kezelése a hétköznapokban. Az első alkalommal, május 18-án ráhangolódunk a témára, átgondoljuk, mit jelent számunkra a férfi(as)ság és női(es)ség, és összeszedjük, ti milyen témákról szeretnétek beszélgetni ebben a sorozatban.

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! Hozzatok kedvetek szerint inni- és harapnivalót. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 500 Ft.

tovább »

Pikk Dáma játékest

Pikk Dáma játékest

2018. május 13. vasárnap, 18:00-22:00

Gyertek Pikk Dámázni most vasárnap a szokott helyre, a Why Not Bistroba, a szokott időben, délután 6-tól este 10-ig!
Hozzatok magatokkal bátran újdonságokat is, mert játszani jó, és a változatosság gyönyörködtet!
Szeretettel várjuk a játszani vágyó LBTQ nőket.

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: Nemek harca

Gobbi Hilda filmklub: Nemek harca

2018. május 5. szombat, 18:00-22:00

A Gobbi Hilda filmklub 11. évadjának zárásaként a "Nemek harca" című filmet vetítjük (Battle of the Sexes, 2017, 121 p. R.: Jonathan Dayton, Valerie Faris. Fsz.: Emma Stone, Steve Carell)

Billie Jean King 1973-ban játszotta és nyerte meg egyik legemlékezetesebb mérkőzését, a „Nemek Harcát” a hatszoros Grand Slam-győztes Bobby Riggs ellen. A negyvenes évek nagy teniszcsillaga, Bobby Riggs (Steve Carell) ekkor jelentette ki, hogy a női játékosok annyira gyengék, hogy ő 55 évesen is megverné a legjobbat közülük. Aztán jött az akkor már ötszörös Wimbledon-győztes Billie Jean King (Emma Stone), és úgy elkalapálta a nagyszájú fickót, hogy az csak pislogott.
Ez a győzelem óriási lépés volt a nők jogaiért folytatott küzdelemben. Pályafutása kezdete óta, és az életének nyilvánosság előtt zajló részében King azóta is küzd a szexizmus összes megnyilvánulása ellen, illetve harcol a férfiak és nők közötti egyenlőségért, ami először a női teniszezőknek járó magasabb díjazásért folytatott csatában jelent meg. Ez a történelmi teniszmeccs adta a film apropóját.

A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=SrwuyA8nI2c

A filmklub meghívott vendégei:
Várhelyi Enikő, a qLit.hu egyik alapítója, amatőr focista,
Manheim István, az Atlasz Sportegyesület és az EGLSF ügyvivője.

A program a Labrisz Egyesület leszbikus, feminista filmklubja.
A vetítésen ajánlott adományt, 500 forintot gyűjtünk, melyet az egyesület programjaira fordítunk.

Image may contain: 1 person, eyeglasses and text

tovább »

Tárlatvezetés a Malkovich, Malkovich, Malkovich kiállításon

Tárlatvezetés a Malkovich, Malkovich, Malkovich kiállításon

2018. április 28. szombat, 11:00-13:00

Értesítelek benneteket, hogy tárlatvezetést tartok a Labrisz Leszbikus Egyesület tagjainak és barátaiknak a Műcsarnok kamaratermében, Sandro Miller amerikai fotográfus „Malkovich, Malkovich, Malkovich / Tisztelet a kamera mestereinek” című kiállításán. Sandro korunkban a legnagyobbak közé tartozó amerikai reklám és divatfotográfus, aki autodidakta módon képezte magát. Ezzel a kiállítással olyan emberek előtt kívánt tisztelegni, akiknek képei hozzájárultak pályája alakulásához. 61 híres fotót rendezett meg újra – köztük olyanokat, mint Annie Leibovitz John Lennonról és Yoko Onóról készített ikonikus fotója. Valamennyi képen John Malkovich amerikai színészhíresség a modellje.
A „Malkovich Malkovich Malkovich / Tisztelet a kamera mestereinek” fotóin John Malkovich, kaméleonként alakul át egyik fotóról a másikra: hol Albert Einstein, hol Alfred Hitchcock, hol Che Guevara, hol Picasso, vagy Andy Warhol képét ölti magára. A rendkívüli műgonddal előkészített és elkészített, az eredeti fotókhoz – a modell kivételével – mindenben igazodó képek a fotóművészetben laikus nézők számára is kivételes élményt jelenthetnek. Humor és elgondolkodtató tartalom együtt van jelen rajtuk. Gyertek, nézzük együtt!

Találkozunk az előcsarnokban. (Különös ismertetőjel: egy Budapest FotóFesztivál prospektus a kezemben.) Ha leszünk legalább tizen, akkor 1250 Ft-os csoportos jeggyel fogunk bemenni (diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak 900 Ft).
A részvételhez kérlek, regisztrálj a szabo.judit33@gmail.com e-mailcímen. A csoport létszáma 15 főben limitált, a regisztrációról beérkezési sorrendben visszajelzést kaptok.
A kiállítás a Budapest FotóFesztivál kiemelt eseménye, itt láthatod Sandro prezentációját a Műcsarnokban és a pódiumbeszélgetést.
https://fotoklikk.hu/video/sandro-miller-prezentacio-es-podiumbeszelgetes/

Szabó Judit
közgazdász, fotográfus