Programnaptár

Pikk Dáma játékest

Pikk Dáma játékest

2018. október 14. vasárnap, 18:00-22:00

Folytatjuk! A szokott helyen, a szokott időben! Gyertek lányok játszani október 14-én vasárnap 18:00 és 22:00 között a Why Not Bistróba! Hozzátok magatokkal kedvenc társasjatékotokat is!
A program füstmentes.
Botanika és Kymi játékmesterek

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: A nőkért

Gobbi Hilda filmklub: A nőkért

2018. október 6. szombat, 18:00-21:30

Az októberi Gobbi Hilda filmklubban "A Nőkért" című svájci filmet vetítjük. (2017, 96 p. R.: Petra Biondina Volpe, fsz. Marie Leuenberger)

Svájc, 1971: Nora fiatal háztartásbeli feleség, visszahúzódó, csöndes jellem. Férjével és két gyermekével egy kis faluban élik békés, nyugodt életüket. Itt szinte semmi sem érezhető a társadalmi mozgalmakból és azok következményeiből, melyek néhány éve indultak a nagyvárosokban. Egy nap azonban minden megváltozik, és fenekestül felfordul a fiatal nő, és vele együtt az egész közösség élete is: Nora beáll egy női mozgalomba és nyilvánosan kampányolni kezd a nők szavazati jogáért.

Svájci Filmdíj 2017: legjobb forgatókönyv, legjobb női főszereplő, legjobb mellékszereplő. Solothurni Filmnapok 2017: Prix Soleure. Tribeca Film Festival 2017: közönségdíj

A vetítés után vendégeink Antoni Rita, a Nőkért egyesület elnöke és Soós Eszter Petronella politológus. Moderátor Takács Mária

A filmklubban 500 Ft ajánlott adományt gyűjtünk, melyet a Labrisz Egyesület tevékenységeire fordítunk.

Képtalálat a következőre: „a nőkért film”

 

tovább »

Labrisz-est: Mi is az a gender?

Labrisz-est: Mi is az a gender?

2018. szeptember 21. péntek, 19:00-22:00

A Nők és Férfiak sorozatunk első őszi témája a gender, avagy társadalmi nemek fogalma, valamint az ezzel kapcsolatos tudományos és politikai kérdések. A sorozat további témáihoz jó, ha van némi rálátásunk arra, hogy milyen módokon gondolkodhatunk a nemünkről, hogyan fogható meg elméleti és hétköznapi, gyakorlati szinten társadalmi hovatartozásunknak ez az igen fontos aspektusa. A témának külön aktualitást ad a jelenlegi politikai vezetés hadviselése a társadalmi nem fogalma és az ezzel foglalkozó tudományágak ellen, így arra is kitérünk, vajon mi is lehet a problémája a politikusoknak a genderrel.

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! A program nők és transznők számára nyitott. Hozzatok kedvetek szerint inni- és harapnivalót. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 500 Ft.

tovább »

Kiállítás látogatás

Kiállítás látogatás

2018. szeptember 30. vasárnap, 11:00-13:00

Szeptember 30-án, vasárnap délelőtt 11-kor találkozzunk a Capa központ pénztáránál! Három kiállítás is nézhető ott.
A Project teremben Fabricius Anna „Mandarin nő” c. nagyméretű, színes, plakátszerű képei, tusrajzai, plusz egy rövid videó performansza. A helyszín: Sanghai.
Beljebb kerülve a múzeumban a Hemző Károly-díjat nyert fiatal (35 év alatti) magyar fotográfusok és a díj finalistáinak kiállítása található az elmúlt öt évből, „Pillantás a mába” címmel. Többnyire színes, dokumentarista fotók, válogatottan jó fotográfusoktól. (A Hemző-díj nem nyílt pályázat, hanem meghívásos.) A fiatal fotósok munkái mellett Hemző Károly legizgalmasabb képei is megtekinthetők a „Pillantás a mába” kiállításon.

A fő kiállítótérben az amerikai Garry Winogrand (1928–1984) fekete-fehér pillanatképeit láthatjuk, „Women are Beatiful” (Gyönyörűek a nők) címmel. Idézet az ismertetőből: „Garry Winogrand, „az utcai fényképészet úttörője” gyors és pontos időzítéssel, különleges látószögekből örökítette meg a 60-as és 70-es évek Amerikáját, s benne a Nőt. A feminizmus második hullámának idején és a szexuális forradalom korában Winogrand lencséjén keresztül a mindennapok világában – uszodában, partikon, az utcán – mutatkozik meg az élettel teli, magabiztos, boldog, szabad, lázadó és szép nő alakja.”
A meghívóhoz csatolva Winogrand képét láthatjátok.

A Capa központ belépődíja1500 Ft, a diák és a nyugdíjas 800 Ft. (Fabricius Anna kiállítása ingyenesen is megtekinthető a Project teremben.)
Örülök, ha bejelentkeztek a szabo.judit33@gmail.com postámon, de bejelentkezés nélkül is szívesen veszem a csatlakozókat.
További részletek a kiállításokról: https://capacenter.hu/kiallitasok/

Szabó Judit
közgazdász, fotográfus
 

tovább »

Csajkondér. Egyél velünk a Szimplában, támogasd a LIFT-et!

Csajkondér. Egyél velünk a Szimplában, támogasd a LIFT-et!

2018. szeptember 30. vasárnap, 12:00-14:00

Adománygyűjtő főzést rendezünk, a bevételt pedig a 12. LIFT (Leszbikus Identitások Fesztiválja) költségeire fordítjuk.

Készüljetek a jóízű falatozásra, és kóstoljatok bele a LIFT ízeibe! Egy-egy 50 literes kondérban rotyognak majd a finomságok, az egyikben gluténmentes vegán kaja, a másikban pedig húsos étel készül.
A hangulatot két meghívott vendég jelenléte is fűszerezni fogja, akik segítenek elkészíteni az ínycsiklandó ételeket.
Ők Fajt Alexa és Daisy Kalan Youtuberek, akik amellett, hogy a netet színesítik, a LIFT-et is ízesítik.

Az elfogyasztásra váró ételek pedig: Pásztorlány tarhonya butchosan és Femmes vegán lecsó, mindkettő Labrisz-módra!

Ajánlott adomány egy kiadós fogásért: 1000 Ft

Ne LIFTezzen a gyomrotok, gyertek, együnk, igyunk egy jót közösen szeptember 23-án déltől 2-ig a Szimpla Kertben!

Figyelem! Önkéntesek még jelentkezhetnek a főzéshez!
Ide írjatok: info@labrisz.hu

- a Labrisz csapata -

tovább »

Pikk Dáma játékest

Pikk Dáma játékest

2018. szeptember 30. vasárnap, 18:00-22:00

Itt van az ősz, itt van újra a Pikk Dáma játszóest is... Várunk Benneteket a Why Not Bistróban, játsszunk újra együtt! Hiányoztatok!
Botanika és Kymi

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: A számolás joga

Gobbi Hilda filmklub: A számolás joga

2018. szeptember 8. szombat, 18:00-22:00

A Gobbi Hilda filmklub 11. évadját "A számolás joga" című filmmel indítjuk.
Rendező: Theodore Melfi. Fsz.: Kevin Costner, Kirsten Dunst, Jim Parsons, Octavia Spencer, Taraji P. Henson, Mahershala Ali, Janelle Monae

A vetítés után Keszthelyi Gabriella matematikussal, valamint Fülöp Éva és Kovács Mónika szociálpszichológusokkal beszélgetünk a filmről, a nők oktatásának hazai helyzetéről és a társadalmi nemek tanulmánya szak betiltásának szándékáról.

Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet... amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángészt, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék. A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glennt feljuttatni az űrbe... és azután haza is hozni.

A filmklubban ajánlott adományt, 500 Ft-ot gyűjtünk, melyet a Labrisz Egyesület tevékenységeire fordítunk.

tovább »

Kiállítás látogatás

Kiállítás látogatás

2018. augusztus 12. vasárnap, 15:30-18:00

Augusztus 12. vasárnap délután fél négykor találkozzunk a Capa központ Nagymező utcából, egy kis kávézóból nyíló termében a Hemző-díjas Pályi Zsófia kiállításán. A főbejárattól a Király utca felé 3 kapuval, de ki is írták. Ez "Tranzitország" címmel kicsike kiállítás menekültekről, ill. arról, hogy továbbállnak. 8 nagy kép, 5 kisebb kép némi szöveg. Aug. 19-ig van nyitva, naponta 11-19 óráig. Ingyenes.

Innen átmegyünk a Mai Manó Házba, ami szintén a Nagymezőben van, az Andrássy út után.
Itt a félemeleti könyvesboltban van a "Boi: egy vándor éneke" c. kiállítás, egy izraeli transzsszexuális férfi önarcképeiből. Kicsike kiállítás, a boltnak a bejárattól számított jobb felső, az utca felőli sarkából indul. Ott van kitéve a projekthez tartozó nagy fotókönyv is, érdemes átlapozni. A Boi" szó eredete számomra nem derült ki. Egy kis katalógust is árulnak 1000 Ft-ért. A kiállításról: http://maimano.hu/claudia-kussel-megnyitobeszede-a-boi-egy-vandor-eneke-cimu-kiallitason/ Aug 16-ig van nyitva, hétfő kivételével naponta 12-19 óráig, ingyenes.

Az I. emeleten és a II. emeleten Dana Lixenberg nagy kiállítása egy Los Angeles-i, feketék lakta szociális telepről. Fekete-fehér képek, 4x5 inch-es síkfilmre készültek. A II. emeleten, ahol igen nagy a meleg, kiállítottak kontakt másolatokat is az anyagból, plusz 2 videót is vetítenek, plusz lapozható albumot is kitettek. Az I. emeleten rendesen hideg van, aki érzékeny a klímára, hozzon valami ruhaneműt a hideg ellen. Az anyagot a holland fotográfusnő 29 évesen kezdte el készíteni és 22 éven át, 2015-ig csinálta, vissza-visszajárva. Kezdetben -- bevallottan -- nem ismerte jól a technikát. Nagyjából időrendi a sorrend, a II. emeleten vannak a jobb, későbbi képek. Ez a kiállítás is aug 16-ig van nyitva, hétfő kivételével naponta 12-19 óráig, 1500 Ft a jegy.

Örülök, ha bejelentkeztek a szabo.judit33@gmail.com postámon, de bejelentkezés nélkül is szívesen veszem a csatlakozókat.
Szabó Judit
Közgazdász, fotográfus

tovább »

Pikk Dáma a Pride-on

Pikk Dáma a Pride-on

2018. június 24. vasárnap, 18:00-22:00

Fesztivál-hangulatban még remekebb a közös játék! Hagyományos és mai táblás jétékokkal, kártyákkal, ügyességi játékokkal várunk Benneteket. Ti is hozzátok el kedvenc játékotokat és tanítsátok meg játszásra éhes társaitoknak. Jó társaság és finom enni-innivalók a helyszínen garantáltak.

tovább »

Verstárlatvezetés Seregély Ágnessel // Felolvasóest

Verstárlatvezetés Seregély Ágnessel // Felolvasóest

2018. június 28. csütörtök, 19:00-20:00

Együtt sétálunk végig a városon és az országon. A nyolckeren, leomló falak és épülő irodaházak mellett, és a széles vidéki mezőkön. Átgondoljuk a dolgainkat: a kocsmai buzizást, a napi stresszt, a tegnapi csetelést és a szerelmeket. Találkozunk a három műszakban dolgozó buszsofőrrel, a folyton siető emberekkel, akik mi magunk is vagyunk, a nehézségekkel, ritkábban a vidámságokkal. Szavak, zene, képek a Három Hollóban.
A felolvasóesten Seregély Ágnes olvas régi és új verseiből, és bemutatja weboldalát: a www.seregelyagnes.com-ot.

A verseket olvassa: Tímár Magdi Cilin és a szerző
Zenél: Balogh Gallusz

Köszönet Szabó Judit Erzsébetnek a képekért, Borgos Annának és Zsellér Annának a szerkesztésben nyújtott segítségért, és Takács Máriának a versvideóért és a támogatásért.

Belépő nincs, de adományokat elfogadunk. Adományoddal a közreműködő művészeket támogatod.

tovább »

Adományozás

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

 

Programnaptár

Levelezőlista

altszoveg