Programnaptár

Labrisz-est: Nők és férfiak 1.

2018. május 18. péntek, 19:00-22:00

Májustól új beszélgetés-sorozatot indítunk a Labrisz-esteken. A téma: nők és férfiak. Sokféle szemszögből közelítünk majd, sokféle témát veszünk elő, lesznek elméletibb alkalmak, az eddigiekhez hasonló csoportos beszélgetések és gyakorlatiasabb estek is. A témák közül néhány: nőiesség és férfiasság a leszbikusságban; a bennünk élő férfi és női energiák; az életünkben jelenlévő férfiakhoz és nőkhöz (családtagok, barátok, kollégák, főnökök stb.) való viszonyulásunk; a férfidominancia kezelése a hétköznapokban. Az első alkalommal, május 18-án ráhangolódunk a témára, átgondoljuk, mit jelent számunkra a férfi(as)ság és női(es)ség, és összeszedjük, ti milyen témákról szeretnétek beszélgetni ebben a sorozatban.

Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! Hozzatok kedvetek szerint inni- és harapnivalót. Az est ingyenes, ajánlott adomány: 500 Ft.

tovább »

Pikk Dáma játékest

2018. május 13. vasárnap, 18:00-22:00

Gyertek Pikk Dámázni most vasárnap a szokott helyre, a Why Not Bistroba, a szokott időben, délután 6-tól este 10-ig!
Hozzatok magatokkal bátran újdonságokat is, mert játszani jó, és a változatosság gyönyörködtet!
Szeretettel várjuk a játszani vágyó LBTQ nőket.

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: Nemek harca

2018. május 5. szombat, 18:00-22:00

A Gobbi Hilda filmklub 11. évadjának zárásaként a "Nemek harca" című filmet vetítjük (Battle of the Sexes, 2017, 121 p. R.: Jonathan Dayton, Valerie Faris. Fsz.: Emma Stone, Steve Carell)

Billie Jean King 1973-ban játszotta és nyerte meg egyik legemlékezetesebb mérkőzését, a „Nemek Harcát” a hatszoros Grand Slam-győztes Bobby Riggs ellen. A negyvenes évek nagy teniszcsillaga, Bobby Riggs (Steve Carell) ekkor jelentette ki, hogy a női játékosok annyira gyengék, hogy ő 55 évesen is megverné a legjobbat közülük. Aztán jött az akkor már ötszörös Wimbledon-győztes Billie Jean King (Emma Stone), és úgy elkalapálta a nagyszájú fickót, hogy az csak pislogott.
Ez a győzelem óriási lépés volt a nők jogaiért folytatott küzdelemben. Pályafutása kezdete óta, és az életének nyilvánosság előtt zajló részében King azóta is küzd a szexizmus összes megnyilvánulása ellen, illetve harcol a férfiak és nők közötti egyenlőségért, ami először a női teniszezőknek járó magasabb díjazásért folytatott csatában jelent meg. Ez a történelmi teniszmeccs adta a film apropóját.

A film trailere: https://www.youtube.com/watch?v=SrwuyA8nI2c

A filmklub meghívott vendégei:
Várhelyi Enikő, a qLit.hu egyik alapítója, amatőr focista,
Manheim István, az Atlasz Sportegyesület és az EGLSF ügyvivője.

A program a Labrisz Egyesület leszbikus, feminista filmklubja.
A vetítésen ajánlott adományt, 500 forintot gyűjtünk, melyet az egyesület programjaira fordítunk.

Image may contain: 1 person, eyeglasses and text

tovább »

Tárlatvezetés a Malkovich, Malkovich, Malkovich kiállításon

2018. április 28. szombat, 11:00-13:00

Értesítelek benneteket, hogy tárlatvezetést tartok a Labrisz Leszbikus Egyesület tagjainak és barátaiknak a Műcsarnok kamaratermében, Sandro Miller amerikai fotográfus „Malkovich, Malkovich, Malkovich / Tisztelet a kamera mestereinek” című kiállításán. Sandro korunkban a legnagyobbak közé tartozó amerikai reklám és divatfotográfus, aki autodidakta módon képezte magát. Ezzel a kiállítással olyan emberek előtt kívánt tisztelegni, akiknek képei hozzájárultak pályája alakulásához. 61 híres fotót rendezett meg újra – köztük olyanokat, mint Annie Leibovitz John Lennonról és Yoko Onóról készített ikonikus fotója. Valamennyi képen John Malkovich amerikai színészhíresség a modellje.
A „Malkovich Malkovich Malkovich / Tisztelet a kamera mestereinek” fotóin John Malkovich, kaméleonként alakul át egyik fotóról a másikra: hol Albert Einstein, hol Alfred Hitchcock, hol Che Guevara, hol Picasso, vagy Andy Warhol képét ölti magára. A rendkívüli műgonddal előkészített és elkészített, az eredeti fotókhoz – a modell kivételével – mindenben igazodó képek a fotóművészetben laikus nézők számára is kivételes élményt jelenthetnek. Humor és elgondolkodtató tartalom együtt van jelen rajtuk. Gyertek, nézzük együtt!

Találkozunk az előcsarnokban. (Különös ismertetőjel: egy Budapest FotóFesztivál prospektus a kezemben.) Ha leszünk legalább tizen, akkor 1250 Ft-os csoportos jeggyel fogunk bemenni (diákoknak, pedagógusoknak és nyugdíjasoknak 900 Ft).
A részvételhez kérlek, regisztrálj a szabo.judit33@gmail.com e-mailcímen. A csoport létszáma 15 főben limitált, a regisztrációról beérkezési sorrendben visszajelzést kaptok.
A kiállítás a Budapest FotóFesztivál kiemelt eseménye, itt láthatod Sandro prezentációját a Műcsarnokban és a pódiumbeszélgetést.
https://fotoklikk.hu/video/sandro-miller-prezentacio-es-podiumbeszelgetes/

Szabó Judit
közgazdász, fotográfus

tovább »

Labrisz-túra újratöltve

2018. április 28. szombat, 11:00-18:00

Ha (végre tényleg) tavasz, akkor újra Labrisz túra!
Az előző alkalom sikerén és jó hangulatán felbuzdulva, ismét egy laza kirándulásra invitáljuk az LMBTQ+ nőket. Természetesen, ahogyan múltkor is, most is szívesen látjuk-várjuk a gyerekeket és a négylábú cimborákat is.
Április 28-án újra útnak indulunk ugyancsak a Normafához, és a közelben teszünk egy laza kirándulást.
Akinek van kedve, Libegőzhet is! (1 db felnőtt jegy 1000 Forint.)
Hozzatok igény szerint enni-inni, de ne feledjétek, hogy nagyon finom rétesek is várnak ránk a közelben.

Találkozó április 28-án 11 órakor a Széll Kálmán téren, az M2 kijáratánál. Indulás 11:15-kor.
Regisztráció nem szükséges.
Az útvonalról: https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/normafa_alaputvonal_fogaskereku_kilato

Ha bármi kérdésetek, észrevételetek van, írjatok nekünk!
A kirándulás napján pedig a 06303707889-es számon tudjuk tartani a kapcsolatot.

tovább »

Labrisz-est: Vonzások és választások

2018. április 20. péntek, 19:00-22:00

Eltelt egy hét a választások óta, de sokunk még mindig nem dolgozta fel az eredményeket.
Beszélgessünk arról, ki hol áll ebben a folyamatban, hogy mihez tudunk kezdeni a felgyülemlett haraggal, kétségbeeséssel vagy keserűséggel.
Szerintetek mennyi múlott rajtunk, mit csinálnátok másként, ha tehetnétek?
És legfőképp arról, hogy innen hogyan tovább? Ti hogyan látjátok a jövőt? Milyen kezdeményezésekben reménykedtek? Szerintetek mibe érdemes energiát fektetni? Miben találtok vigaszt?
Egymást támogató, közösségi választásértékelő pénteken a Közkincs Könyvtárban.
Hozzatok kedvetek szerint enni, inni!
Ajánlott adomány: 500 Ft.

tovább »

Pikk Dáma

2018. április 8. vasárnap, 18:00-22:00

Bejegyzés a határidőnaplóba: Április 8.  A mai nap fontos programjai: 1. elmegyek szavazni,  2. 18:00 és 22:00 között kilazulok a Pikk Dámán a Why Not Bistróban.
Megjegyzés: a szívemre hallgatok mindkét esetben, de a fejemet is használom hozzá.

tovább »

Gobbi Hilda filmklub: Pussy Riot: Egy punk ima

2018. április 7. szombat, 18:00-22:00

Pussy Riot: Egy punk ima
(Szinkronizált orosz-angol dokumentumfilm, 88 perc, 2013. Rendező: Maxim Pozdorovkin, Mike Lerner)

A Gobbi Hilda filmklubban az országgyűlési választások előestéjén egy politikai témájú filmet, a Pussy Riot: Egy punk imát vetítjük.

A Pussy Riot nevű zenekar három tagját, Marija Aljohinát, Jekatyerina Szamucevicset és Nagyezsda Tolokonnyikovát 2012-ben tartóztatták le, miután a moszkvai Megváltó Krisztus Székesegyházban azért fohászkodtak, hogy megszabaduljanak Putyin elnöktől. Miután a dalról készült videó felkerült a legnagyobb videómegosztókra, nyomozás indult az ügyben. A sajátos performansz miatt akár hétéves börtönbüntetés vár rájuk. A filmből kiderül, hogyan váltak ezek a nők politikai aktivistákká, modern ikonokká.

A vetítést követően a nők politikai tudatosságáról beszélgetünk Kaufer Virág expolitikussal, Kováts Eszter politológussal és Szűcs Teri irodalomkritikussal.

A filmklubban 500 Ft ajánlott adományt gyűjtünk, melyet a Labrisz Egyesület tevékenységeire fordítunk.

https://media.port.hu/images/000/499/279x170/655.jpg

tovább »

Tavaszi Labrisz-túra

2018. március 25. vasárnap, 10:00-18:00

Itt a tavasz, irány ki a szabadba! Igaz, hogy az időjárás még kissé ravasz és kiszámíthatatlan, de ez nem szegi kedvünket. Éppen ezért teszünk egy próbát, és március 25-én (vasárnap) arra alkalmas idő esetén egy laza, könnyed túrát szervezünk a Normafához LBTQ+ nők számára. Természetesen gyerekek és a négylábú barátok is jöhetnek :)
Jó idő esetén a Normafa – Alapútvonalat biztosan bejárjuk, melynek hossza 5,6 km. Akinek lesz kedve, egy alternatív hosszabbítást is bevállalhat.
A részvételhez most nem kell regisztrálnotok. További részletek hamarosan.
Az útvonalról: https://www.mozgasvilag.hu/turazas/turautak/normafa_alaputvonal_fogaskereku_kilato

tovább »

Labrisz-est: Leszbikus párkapcsolatok 15.

2018. március 23. péntek, 19:00-22:00

Az ENSZ adatai szerint a kiskorú lányok 10%-át bántalmazzák szexuálisan. Ha két nő van párkapcsolatban, még valószínűbb, hogy valamelyikőjük szexuális erőszak áldozata volt. Hogyan hat ki ez a párkapcsolatainkra? Mit tekintünk szexuális bántalmazásnak? Mik az árulkodó jelei felnőttkorban? A párkapcsolat mely területeit érintheti? Hogyan gyógyulhatunk, és hogyan támogathatjuk a párunkat a gyógyulásban? Bár a párkapcsolati aspektust is górcső alá vesszük, az este természetesen nemcsak kapcsolatban lévőknek szól, hanem bárkinek, akit megszólít a téma.
Szeretettel várunk Benneteket a Közkincs Könyvtárban! Hozzatok harapni- vagy innivalót, házi készítésű finomságokat különösen szívesen látunk.
Ajánlott adomány: 500 Ft.

tovább »

Adományozás

Önkéntesség

Ha azonosulni tudsz céljainkkal és tetszenek a tevékenységeink, kapcsolódj be az egyesület munkájába, hogy alakíthasd a dolgokat, és benne légy abban, ami csak leszbikusokkal történhet! Tovább...

 

Programnaptár

Levelezőlista

altszoveg